Celem  szkolenia jest zapoznanie uczestników z problemami w karmieniu w okresie niemowlęcym.
W trakcie kursu zostaną omówione różnego  rodzaju zaburzenia występujące w tym okresie, które mają wpływ na podaż  pokarmu, a w konsekwencji mogą prowadzić  do  zaburzeń artykulacyjnych
i opóźnienia mowy.

Instruktor szkolenia

zielony mgr Anna Karaś – neurologopeda, surdopedagog, terapeuta karmienia, certyfikowany Terapeuta Ortodoncji Funkcjonalnej MFS,   terapeuta Miofunkcjonalny. Na co dzień współpracuje z Oddziałem Neonatologii i Poradnią Neonatologiczną Szpitala im. Siemiradzkiego oraz Szpitala im. Kopernika w Krakowie, z PCRF w Krakowie. Praktyk z 11-letnim stażem. Podnosi swoje kwalifikacje przez udział w szkoleniach, warsztatach, konferencjach. Sama również prowadzi szkolenia. Autorka publikacji na łamach miesięcznika „Bliżej przedszkola”.

Do udziału w szkoleniu zapraszamy:
zielony  neurolopedów i logopedów
zielony  lekarzy o specjalizacji  neonatologia i pediatria
zielony  doradców laktacyjnych,
zielony  położne  
zielony  fizjoterapeutów i osteopatów.


Podczas szkolenia zostaną przedstawione podstawy teoretyczne oraz ćwiczenia praktyczne. Obowiązuje wygodny strój,
Program szkolenia (12h):
1.    Dysfagia – zaburzenia karmienia, jedzenia i połykania
A.    Schemat jedzenia i połykania w okresie noworodkowym, niemowlęcym
i poniemowlęcym.
B.    Lęk przed jedzeniem: neofobia żywieniowa, jadłowstręt psychiczny i inne.
2.    Od jedzenia do mówienia i rozwoju innych funkcji poznawczych:
A.    Pozycjonowanie Pacjenta
B.    Bardzo ważna rola oddychania i jego wpływ na połykanie/karmienie/jedzenie
C.    Problemy z oddychaniem fizjologicznym – słów kilka o rurkach tracheostomijnych
i wentylacji mechanicznej, a także o dekaniulacji
D.    Objawy dysfunkcji w obszarze ustno – twarzowym (podniebienie, wędzidełko podjęzykowe i podwargowe, język, wargi, szczęka, napięcie mięśniowe)
E.    Zaburzenia miofunkcjonalne – czym są i z czego wynikają.
3.    Odruchy oralne – typy, charakterystyka i badanie.
4.    Ssanie:
A.    Odżywcze i nie – odżywcze
B.    Wzorce ssania i ich charakterystyka
C.    Ryzyko zaburzeń ssania
D.    Triada: ssanie – oddychanie – połykanie.
5.    Terapia karmienia i połykania:
A.    Pierś
B.    Butelka
C.    Smoczek
D.    Łyżeczka
E.    Kubek
F.    Inne
G.    Alternatywne sposoby żywienia: sonda donosowa, PEG, jejunostomia, system SNS.

6.    Żucie i gryzienie:
A.    Rola szczęki, napięcia mięśniowego, mięśni biorących udział w gryzieniu i żuciu
B.    Nauka gryzienia z wykorzystaniem różnych faktur, konsystencji, smaków
C.    Wady zgryzu – rodzaje, charakterystyka, krótko o regulatorach MFS.
7.    Nadmierne ślinienie się.
8.    Higiena jamy ustnej – dlaczego jest tak ważna.
9.    Dysfagia a integracja sensoryczno – motoryczna.

Cena szkolenia: 630 zł
Termin: 17-18.10.2020, miejsce: Katowice
Pobierz Regulamin Kursów

Zapisy poprzez formularz zgłoszenia Dysfagia w neonatologii i pediatrii